Opis
Jeśli wprowadziłeś zmiany w danych użytkowników w Microsoft 365 lub Google Workspace, musisz ręcznie zsynchronizować zmiany z Exclaimer, aby zastosować zaktualizowane podpisy w wiadomościach e-mail.
Musisz być właścicielem subskrypcji lub administratorem, aby rozpocząć synchronizację. Aby uzyskać więcej informacji na temat ról i uprawnień, zobacz Zarządzanie użytkownikami.
Dla Microsoft 365: Automatyczna synchronizacja danych użytkowników odbywa się dwa razy dziennie.
Dla Google Workspace: Automatyczna synchronizacja odbywa się co 12 godzin. Synchronizacja obsługuje do sześciu adresów e-mail na użytkownika.
Jak uzyskać dostęp
Aby uzyskać dostęp do opcji Rozpocznij synchronizację:
- Z paska nagłówka wybierz ikonę koła zębatego, a następnie wybierz Zarządzanie nadawcami.

Menu Ustawienia znajduje się pod ikoną koła zębatego.
- Przejdź do sekcji Rozpocznij synchronizację.

Opcja Rozpocznij synchronizację w subskrypcji Microsoft 365.
Wykonywanie synchronizacji
Wybierz opcję poniżej, aby zobaczyć powiązane instrukcje:
Aby zsynchronizować dane kontaktowe użytkownika:
-
Wybierz, których członków Twojej organizacji chcesz zsynchronizować z Exclaimer:
Zaznacz pole wyboru Synchronizuj wszystkich użytkowników i grupy, aby zsynchronizować dane kontaktowe wszystkich członków Twojej organizacji z Exclaimer.
LUB
W polu Grupa wpisz grupę zabezpieczeń z włączoną pocztą, którą chcesz zsynchronizować z istniejących grup Entra ID (dawniej Azure AD). Informacje o tworzeniu grup znajdziesz w artykule Jak utworzyć grupę zabezpieczeń z włączoną pocztą.OSTRZEŻENIE! Jeśli wybrano opcję Grupa, wszystkie dane użytkowników spoza tej grupy zostaną usunięte z bazy danych.
Odznacz pole wyboru, aby włączyć pole wpisywania grupy.
- Wybierz Rozpocznij synchronizację. Status synchronizacji jest wyświetlany w sekcji Synchronizuj dane kontaktowe użytkownika i może przyjmować następujące komunikaty:
-
W trakcie - Synchronizacja jest w toku.
-
Wymagana zgoda - Nie ukończyłeś procesu autoryzacji. Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby autoryzować/włączyć swoją subskrypcję dla Google Workspace lub dla Microsoft 365.
-
Niepowodzenie - Wystąpił nieznany błąd. Złóż zgłoszenie do zespołu wsparcia Exclaimer.
Po zakończeniu synchronizacji zamiast komunikatu o postępie wyświetlany jest czas i data ostatniej synchronizacji. Synchronizacja może potrwać do trzech godzin.
-
W trakcie - Synchronizacja jest w toku.
Poniżej przedstawiono możliwe przyczyny problemów, które mogą wystąpić podczas synchronizacji danych.
Brak użytkownika lub grupy
Jeśli zauważysz, że użytkownik lub grupa jest nieobecna na listach Nadawców lub Odbiorców, zalecamy:
Sprawdź ustawienia Synchronizuj tylko użytkowników z tej grupy. To ustawienie ogranicza zakres synchronizacji danych do użytkowników i grup będących członkami określonej grupy.
Synchronizacja trwa zbyt długo
Zazwyczaj synchronizacja danych może być wyświetlana jako trwająca podczas globalnych automatycznych synchronizacji danych, które odbywają się o 00:00 i 12:00 UTC.
Pozwól na maksymalnie 90 minut na zakończenie synchronizacji danych. Jeśli synchronizacja trwa dłużej niż 90 minut, skontaktuj się z Wsparciem Exclaimer w celu uzyskania dalszej pomocy.
Brak danych użytkownika po synchronizacji
Sprawdź, czy ustawienia widoczności są poprawne dla pola w projekcie podpisu.
Aby sprawdzić ustawienia widoczności:
- Otwórz wymagany szablon podpisu w Kreatorze Podpisów.
- Wybierz pole, dla którego chcesz sprawdzić właściwości widoczności.
- W panelu Właściwości rozwiń sekcję Widoczność.
- Sprawdź, czy ustawienia widoczności dla wybranego pola nie uniemożliwiają jego wyświetlania dla użytkownika.

Właściwości widoczności w Kreatorze Podpisów.
- Wybierz Zapisz zmiany, aby zapisać wprowadzone zmiany w szablonie.
Dla użytkowników Microsoft 365: Czasami opóźnienia między Microsoft 365 a Entra ID mogą uniemożliwić Exclaimer synchronizację najnowszych danych użytkownika.
Może być konieczne odczekanie do 2 godzin po wprowadzeniu nowych danych użytkownika w Microsoft 365, aby dane zostały zsynchronizowane z Entra ID.